Via Transilvanica este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare
Traseul Via Transilvanica este marcat, de asemenea, cu cate un indicator la fiecare intersectie si cu semnul specific – sigla mentionata anterior pe un fundal alb – la fiecare 50 de kilometri, pentru ca drumetii sa nu se rataceasca. Traseul poarta calatorul atat prin munti, cat si prin sate si orase semnificative. Astfel, VT aduce impreuna pasionatii de sport ce doresc, in principal, sa se mentina in forma, si entuziastii de cultura, istorie si traditie locala. Calatorul va ramane cu amintirea locurilor frumoase si semnificative, indiferent ca vorbim despre un castel, o manastire ori chiar o cetate.
Via Transilvanica este un drum care cauta sa aduca impreuna oameni de toate varstele, indiferent de zona din care provin ori de experienta lor in drumetii. Tot ce trebuie sa faci este sa fii dornic de aventura si gata sa reduci activitatea zilnica la mers, iar bunurile personale la un minim necesar.
Traseul este marcat în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta Turnu‑Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu, într‑un cerc de aceeași culoare, pe un fundal alb.
Trecerile de drumeți (pietoni) sunt semnalizate cu tăblițe specifice, la fel ca avertismentele întâlnite pe traseu.
La fiecare kilometru, o bornă kilometrică din andezit, cu logo-ul VT și o sculptură (realizate de sculptori studenți) arată kilometrul la care se află turiștii.Bornele ce se regasesc de-a lungul traseului Via Transilvanica au o poveste aparte. La fiecare kilometru exista o astfel de borna, confectionata din andezit si atent sculptata de studenti pasionati, de la Facultatea de Arte din Iasi.
Borna Via Transilvanica este greu de trecut cu vederea, fiind inscriptionata cu sigla specifica VT – un T portocaliu intr-un cerc de aceeasi culoare. Traseul pune accent pe istoria diverselor locuri pe care le strabate; astfel, fiecare borna este sculptata cu totul diferit, reprezentand specificul si traditia zonei.
Ghidul Drumețului este complet în toate cele patru limbi și a fost prezentat în premieră la Alba Iulia. În Piața Cetății Alba Carolina a fost amenajat un târg cu șapte standuri care reprezintă, prin produse locale, expoziții sau alte tipuri de proiecte din cele șapte ținuturi de pe Via Transilvanica- Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Dacica, Terra Saxonum, Terra Banatica și Terra Romana. De asemenea, patru standuri prezintă trasee și destinații turistice locale și internaționale.
BUCOVINA
Sectiunea de traseu Via Transilvanica Bucovina se intinde pe 136 km de pamant romanesc autentic, cuprinzand monumente istorice semnificative. Ruta porneste de la Manastirea Putna, mergand catre depresiunea Sucevita, trecand prin Vatra Moldovitei si Obcinele Bucovinei catre Pasul Mestecanis, din comuna Pojorata. Traseul continua spre Tara Dornelor, strabatand muntii Giumalau, Suhard si Calimani.
De acolo, drumetul porneste catre Poiana Negri cu izvoarele sale minunate, oprindu‑se la Poiana Stampei. Zona este una salbatica si reprezinta un traseu dificil de strabatut, mai ales prin munti. Asigura-te ca esti echipat adecvat, cu incaltaminte speciala pentru trekking si hiking.
TINUTUL DE SUS
Regiunea Tinutul de Sus are o lungime de 142 km. Via Transilvanica trece aici prin munti, pornind din Lunca Ilvei, care se afla in judetul Bistrita‑Nasaud, la poalele muntilor Rodnei. Traseul trece prin Bistrita Bargaului spre Petris, continuand catre Jeica si ajungand, apoi, la Monor. De acolo, traseul merge catre Brancovenesti, strabate Casva si Bradetelu si se opreste la Campu Cetatii.
TERRA SICULORUM
Terra Siculorum este a treia regiune a traseului Via Transilvanica, numele sau reprezentand denumirea in limba latina a Tinutului Secuiesc. Acesta se intinde pe 157 de kilometri si porneste de la Campu Cetatii, de unde traverseaza, apoi, depresiunea Sovata‑Praid si dealurile Transilvaniei. De la Odorheiu Secuiesc, numit si oras‑vatra al Secuimii, aceasta regiune se continua pana la Archita, la limita dintre judetele Harghita si Mures.
In timp ce primele doua sectiuni prezentate anterior dau ocazia drumetului sa se simta in armonie cu natura, Terra Siculorum imbina peisajul cu experientele autentic secuiesti, atat culturale, cat si culinare.
TERRA SAXONUM
Din tinutul secuilor vei trece in cel al sasilor, intr-o noua sectiune a Via Transilvanica, ce poarta numele latin specific, de Terra Saxonum. Cu o lungime de 203 km, aceasta parcurge toata zona locuita candva de sasi, pornind din Subcarpatii Homoroadelor spre Saschiz, apoi catre Sighisoara si culoarul Tarnavei Mari. Ruta continua catre Medias si Copsa Mica, oprindu-se la Micasasa.
TERRA DACICA
Terra Dacica este o portiune de traseu plina de istorie, numele sau reprezentand o oda adusa reperelor daco-romane pe care le include. Aceasta ruta a Via Transilvanica are o lungime de aproximativ 278 de kilometri si acopera zona Blaj – Orastie, trecand prin Alba-Iulia, locul Marii Uniri. Din dreptul localitatii Izvoarele, sectiunea se indreapta catre Aiud si urmeaza, apoi, cursul Vaii Muresului, continuand spre culoarul Vintului si Geoagiu. Terra Dacica se intinde, de asemenea, pana la Orastie si Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
TERRA BANATICA
Via Transilvanica strabate si zona Banatului Montan, pe o portiune de 224 km. Traseul intra pe la Portile de Fier ale Transilvaniei, din judetul Caras-Severin, strabatand muntii si dealurile Parcurilor Nationale. Din Muntii Tarcu, traseul continua prin Depresiunea Cornereva si traverseaza Muntii Cernei si ai Mehedintilor, pana la Valea Cernei. De acolo se trece prin Cheile Tesnei, Valea Bahnei si Valea Topolnitei, ajungandu-se la Drobeta Turnu-Severin.
Terra Banatica este sectiunea de traseu VT ideala pentru biciclistii ce doresc sa se bucure de peisajele aparte intr-un ritm mai alert. Bicicletele mountainbike sunt ideale pentru a te aventura prin intreg judetul Caras-Severin.
TERRA ROMANA
Aceasta ultima parte a traseului Via Transilvanica are o lungime de peste 115 km si parcurge peisaje spectaculoase, incepand din Crusovat, judetul Caras-Severin, si continuand spre judetul Mehedinti. Portiunea strabate Muntii Cernei, Herculane si Obarsia Closani, trecand, totodata, prin superbul Parc National Domogled. Podisul Mehedinti este, insa, considerat locul ce ofera o priveliste demna de incheierea unui traseu atat de spectaculos.
Via Transilvanica ofera diverse posibilitati de cazare – in gazda sau la pensiuni ori cabane. Astfel, drumetii vor putea innopta in casele localnicilor. Aceste case taranesti au o istorie vasta si pot oferi un plus de cultura traseului. Calatorii se pot caza chiar si in case parohiale.
Mai multe detalii despre locurile de cazare Via Transilvanica gasesti in ghidul drumetului, care mentioneaza gazdele si pensiunile pentru fiecare ruta. Exista si marcaje care indica zone ideale pentru camping. Daca doresti sa campezi, nu uita sa te pui la curent cu echipamentul de care ai nevoie.
Photo Credit @Hervis